Huurders leven in een onzekere tijd van sterk stijgende prijzen. De huurdersverenigingen begrijpen dat er veel zorgen op huurders afkomen. Zoals het betalen van de energierekening. Daarom organiseren ze inspiratie avonden waar energiecoaches en budgetcoaches advies geven wat huurders zelf kunnen doen in deze tijd.

Inspiratieavonden met energiecoach en budgetcoach

In november en december organiseren de huurdersverenigingen gezamenlijk vijf inspiratieavonden. “We hebben nagedacht hoe we huurders kunnen helpen in deze moeilijke tijd”, vertelt Anneke de Vries van huurdersverenging Lemsterland. “Wij willen huurders daarom inspireren hoe ze energie kunnen besparen of tips geven hoe ze kunnen besparen op hun uitgaven. Zodat ze ideeën krijgen  wat ze zelf kunnen doen”. “Energiecoaches geven mensen allerlei bespaartips voor hun gas en stroomverbruik”, legt Leendert van Tuinen van huurdersvereniging Zuid West Friesland uit. “De budgetcoaches informeren huurders over hoe je zorgt voor inzicht in je uitgaven. Ook zijn er verschillende regelingen waar huurders aanspraak op kunnen maken. Ook daar worden tips over gegeven.”

Actie ondernemen

Tijdens deze inspiratieavonden zijn mensen aanwezig van verschillende organisaties. Huurders kunnen deze organisaties vragen stellen of hun zorgen delen. Ook is het mogelijk om gelijk een afspraak maken voor bijvoorbeeld een gratis energieadvies bij je thuis, een persoonlijk gesprek met een budgetcoach of met een adviseur over de VoorzieningenWijzer.

Ontvang materiaal voor besparen energie

Ook delen we verschillende materialen uit waarmee mensen kunt besparen op hun energieverbruik. Zoals radiatorfolie en LED lampen. Dynhus stelt de materialen beschikbaar. Mensen die naar deze avond komen, ontvangen een tas met deze spullen.

Elkaar ontmoeten

Naast dat de huurdersverenigingen huurders willen inspireren zijn deze avonden ook bedoeld om elkaar te ontmoeten. Leendert: “Voor ons is het meteen een mooi moment om met huurders in contact te komen en elkaar te leren kennen. Ik verwacht dat we dan zeker dingen horen waar we als huurdersverenigingen mee aan de slag kunnen.”