Nieuws
Huurders en woningzoekenden kunnen zich pauzestand Kamer niet permitteren
Huurders en woningzoekenden kunnen zich pauzestand Kamer niet permitteren
De Woonbond roept de Tweede Kamer op om onder meer de Wet Betaalbare huur snel te behandelen en niet uit te stellen. Door de val van het kabinet dreigt de aanpak van de wooncrisis te verzanden. “Huurders en woningzoekenden kunnen niet wachten op verkiezingen en een lang formatieproces,” schrijft Woonbonddirecteur Zeno Winkels in een brief aan de Kamerleden. “Dat het kabinet nu de stekker eruit trekt, mag niet wéér tot stilstand leiden in het aanpakken van de wooncrisis.”
In september besluit de Tweede Kamer welke wetsvoorstellen controversieel verklaard worden en zullen moeten wachten tot er een nieuw kabinet is aangetreden. Dit heeft als doel om te voorkomen dat kiezers zich niet hebben kunnen uitspreken over nieuw beleid. Winkels: “Maar bij onder meer de Wet Betaalbare huur is dit niet het geval. Deze vloeit voort uit een langdurige politieke en maatschappelijke discussie en is het gevolg van de Kamerverkiezingen in 2021, waar diverse partijen in hun verkiezingsprogramma’s pleitten voor nadere regulering van de vrije sector.” Bovendien blijkt uit onderzoek van het ministerie(externe link) dat er in de samenleving veel draagvlak is voor deze wet.
De Wet Betaalbare huur zorgt ervoor dat huurders in de vrije sector een prijs betalen die redelijk is ten opzichte van de kwaliteit van de woning. Tot nu toe betalen zij maandelijks torenhoge woekerhuren die niet in verhouding staan. Het niet behandelen van de wet betekent ook onzekerheid voor honderdduizenden mensen over de huurverhoging die volgend jaar op de mat valt. De tijdelijke Wet Nijboer die paal en perk stelt aan de jaarlijkse huurverhogingen in de vrije sector, vervalt namelijk in mei 2024.
Dezelfde oproep doet de Woonbond voor de Wet Versterking Regie Volkshuisvesting, de wijziging van de Wet op de Huurtoeslag, de Wet Energietoeslag 2023 en maatregelen om een dip in de nieuwbouw te voorkomen. Winkels: “We roepen de Kamer op om terughoudend te zijn in het controversieel verklaren van wet- en regelgeving op het vlak van wonen. Er is al te lang getreuzeld, na wat voorzichtige stappen van het kabinet gaat het de goede kant op maar het is nu noodzakelijk om daadkrachtig door te pakken.”
De bond vindt dat maatregelen om woekerprijzen aan te pakken, en de sociale woningvoorraad te laten groeien zo veel mogelijk door moeten gaan.
Aedes en Woonbond protesteren tegen bezuiniging op huurtoeslag
Aedes en Woonbond protesteren tegen bezuiniging op huurtoeslag
Het kabinet wil geld weghalen dat bestemd is voor de huurtoeslag. Voor Aedes en de Woonbond is dit onacceptabel, omdat het ten koste gaat van mensen met de laagste inkomen. Ook gaat het in tegen gemaakte afspraken.

Vorig jaar hebben Aedes en de Woonbond samen met de minister in de Nationale Prestatieafspraken afgesproken dat ongeveer 600.000 huurders van sociale huurwoningen dit jaar een eenmalige huurverlaging krijgen. Hierdoor heeft de overheid ook minder uitgaven aan huurtoeslag, bijna 300 miljoen. De afspraak hierbij was dat dit budget beschikbaar blijft voor de huurtoeslag.
Kabinet wil nieuwe wetten bekostigen met bezuiniging
In de voorjaarsnota heeft het kabinet nu aangekondigd die huurtoeslag stapsgewijs weer af te bouwen. Met deze bezuiniging wil het kabinet de uitvoeringskosten van de nieuwe Wet Versterking Regie op de Volkshuisvesting en de Wet Betaalbare Huur betalen.
Onacceptabel om geld weg te halen bij laagste inkomens
Zeno Winkels, directeur van de Woonbond: ‘Dat het kabinet onze afgesproken eerlijke maatregel wil terugdraaien vinden we om meer redenen onacceptabel. De netto huur gaat immers weer omhoog. Voor de laagste inkomens, die nu al nauwelijks kunnen rondkomen, is óók een paar euro veel geld. Als je dit jaarlijks stapsgewijs doet, stuur je eigenlijk een steeds groter deel van je eigen bevolking naar de voedselbanken.’
Politiek moet onredelijke plan terugdraaien
Martin van Rijn, voorzitter van Aedes: ‘Het is ironisch én pijnlijk om het geld dat nodig is om de uitvoering van de Wet Betaalbare Huur te dekken, weg te halen bij mensen met de laagste inkomens. Zeker in deze tijd is dat niet uit te leggen. We hopen dat de politiek inziet dat dat dit onredelijke plan moet worden teruggedraaid.’
Afschaffing tijdelijke huurcontracten uitgesteld
Afschaffing tijdelijke huurcontracten uitgesteld
De Tweede Kamer heeft dinsdag de stemming over het verbod op tijdelijke huurcontracten uitgesteld. Omdat het CDA en de VVD op het laatste moment nog twee wijzigingsvoorstellen indienden, wil de Kamer eerst verder in debat hierover.

Al in september 2022 is het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en CU ingediend. Hierin stellen zij voor om vaste huurcontracten en daarmee woonzekerheid weer de norm te maken. Er lijkt zicht op een Kamermeerderheid die dit steunt, maar vorige week donderdag kwamen CDA en VVD plotseling met twee wijzigingsvoorstellen. Daarmee frustreren zij de initiatiefwet.
Gezamenlijke reactie tegen aantasting huurbescherming
CDA en VVD willen het voor particuliere beleggers met één pand mogelijk maken om het huurcontract te ontbinden wanneer ze de woning willen verkopen. Een forse aantasting van de huurbescherming. In een gezamenlijke reactie heeft de Woonbond samen met gemeenten, studenten, corporaties, maatschappelijke opvangorganisaties en studentenhuisvesters zijn zorgen hierover geuit.
Verzet tegen woononzekerheid
Sinds 2016 kunnen verhuurders ‘gewone’ tijdelijke huurcontracten inzetten, dankzij de Wet doorstroming huurmarkt. De Woonbond heeft zich hier vanaf het begin tegen verzet. In aanloop naar de stemming over het verbod op tijdelijke huurcontracten heeft de Woonbond samen met studenten in februari het Wooncrisiskwartet aangeboden aan Kamerleden, met de oproep om voor het verbod te stemmen.
Wet die huurverlaging regelt in werking
3 maart 2023
Na de Tweede Kamer ging ook de Eerste Kamer akkoord met de wet die in 2023 huurverlaging regelt voor corporatiehuurders met een laag inkomen en een hoge huur. De wet is per 1 maart in werking.
Dankzij de nieuwe wet hebben huurders met een huurprijs boven de € 575 en een laag inkomen per 1 juli 2023 recht op huurverlaging.
Meestal stelt verhuurder de huurverlaging voor
De meeste huurders die recht hebben op huurverlaging krijgen hier vóór 1 juni 2023 bericht over. De huurverlaging gaat dan in per 1 juli 2023 en komt in de plaats van de huurverhoging die per 1 juli gebruikelijk is. Om huurders die recht hebben op de huurverlaging op te sporen vragen verhuurders om inkomensindicaties bij de Belastingdienst.
Soms is zelf aanvragen van huurverlaging nodig
Sommige huishoudens met een laag inkomen moeten de huurverlaging wél zelf aanvragen. Omdat de woningcorporatie niet weet dat het huishouden een laag inkomen heeft. Het gaat dan om:
- Huurders die in 2021 nog géén laag inkomen hadden, maar later wel
- Huurders van woonwagens
Zelf aanvragen van de huurverlaging kan tot 30 december 2024. De huurverlaging kan worden toegekend zodra er zes maanden of langer sprake is van een laag inkomen én een huurprijs boven de € 575.
Huurverlaging jaar eerder dan gepland
In juni 2022 maakten het Ministerie, Aedes (de branchevereniging van woningcorporaties) en de Woonbond ‘Nationale Prestatieafspraken’. Daarin werd o.a. deze huurverlaging afgesproken, die zou ingaan in 2024. Nadien hebben Aedes en Woonbond een eerdere ingangsdatum kunnen afspreken met het kabinet.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dynhus. http://www.dynhus.nl
Huurdersverenigingen komen in actie
Huurders leven in een onzekere tijd van sterk stijgende prijzen. De huurdersverenigingen begrijpen dat er veel zorgen op huurders afkomen. Zoals het betalen van de energierekening. Daarom organiseren ze inspiratie avonden waar energiecoaches en budgetcoaches advies geven wat huurders zelf kunnen doen in deze tijd.
Inspiratieavonden met energiecoach en budgetcoach
In november en december organiseren de huurdersverenigingen gezamenlijk vijf inspiratieavonden. “We hebben nagedacht hoe we huurders kunnen helpen in deze moeilijke tijd”, vertelt Anneke de Vries van huurdersverenging Lemsterland. “Wij willen huurders daarom inspireren hoe ze energie kunnen besparen of tips geven hoe ze kunnen besparen op hun uitgaven. Zodat ze ideeën krijgen wat ze zelf kunnen doen”. “Energiecoaches geven mensen allerlei bespaartips voor hun gas en stroomverbruik”, legt Leendert van Tuinen van huurdersvereniging Zuid West Friesland uit. “De budgetcoaches informeren huurders over hoe je zorgt voor inzicht in je uitgaven. Ook zijn er verschillende regelingen waar huurders aanspraak op kunnen maken. Ook daar worden tips over gegeven.”
Actie ondernemen
Tijdens deze inspiratieavonden zijn mensen aanwezig van verschillende organisaties. Huurders kunnen deze organisaties vragen stellen of hun zorgen delen. Ook is het mogelijk om gelijk een afspraak maken voor bijvoorbeeld een gratis energieadvies bij je thuis, een persoonlijk gesprek met een budgetcoach of met een adviseur over de VoorzieningenWijzer.
Ontvang materiaal voor besparen energie
Ook delen we verschillende materialen uit waarmee mensen kunt besparen op hun energieverbruik. Zoals radiatorfolie en LED lampen. Dynhus stelt de materialen beschikbaar. Mensen die naar deze avond komen, ontvangen een tas met deze spullen.
Elkaar ontmoeten
Naast dat de huurdersverenigingen huurders willen inspireren zijn deze avonden ook bedoeld om elkaar te ontmoeten. Leendert: “Voor ons is het meteen een mooi moment om met huurders in contact te komen en elkaar te leren kennen. Ik verwacht dat we dan zeker dingen horen waar we als huurdersverenigingen mee aan de slag kunnen.”
Brief bewoners Zuiderzeestraat e.o. stavaza sloop
Onze referentie:PRO/RWI
Behandeld door:R. Wielenga
Onderwerp:Stand van zaken sloop woningen
Geachte heer, mevrouw,
Hierbij informeren wij u over de stand van zaken van de sloop van de woningen Parkstraat 100 – 104A, Zuiderzeestraat 53 t/m 63A, Flevostraat 25 – 31 en G. Hamkesstraat 2 – 8 en 1 – 7.
De woningen staan sinds 15 januari 2020 leeg, waarna het aanwezige asbest en de nutsaansluitingen zijn verwijderd. Vervolgens was het wachten op de ontheffing van de provincie met betrekking tot de Wet Natuurbescherming. Deze hebben we op 28 februari jl. ontvangen. Deze ontheffing was nodig in verband met de aanwezigheid van gierzwaluw, huismus, meervleermuis en ruige dwergvleermuis. Voor gierzaluw, huismus en ruige dwergvleermuis waren al vervangende nestkasten geplaatst. De meervleermuis is zeldzaam, wat extra tijd heeft gekost. Hiervoor komt nu een vervangende nestkast bij de appartementen aan de Schoklandstraat.
De woningen staan sinds 15 januari 2020 leeg, waarna het aanwezige asbest en de nutsaansluitingen zijn verwijderd. Vervolgens was het wachten op de ontheffing van de provincie met betrekking tot de Wet Natuurbescherming. Deze hebben we op 28 februari jl. ontvangen. Deze ontheffing was nodig in verband met de aanwezigheid van gierzwaluw, huismus, meervleermuis en ruige dwergvleermuis. Voor gierzaluw, huismus en ruige dwergvleermuis waren al vervangende nestkasten geplaatst. De meervleermuis is zeldzaam, wat extra tijd heeft gekost. Hiervoor komt nu een vervangende nestkast bij de appartementen aan de Schoklandstraat.
Direct na de ontvangst van de ontheffing is gestart met het onklaar maken (voor met name de mussen) van de 28 woningen. Echter waren, als gevolg van de zachte winter, de mussen al volop aan het nestelen. Dit belemmert nu de voortgang van de sloop. In de woningen Parkstraat 100 – 104A zijn geen nestelende mussen. Deze woningen worden ongeschikt gemaakt. Ver-volgens zijn nog 5 avonden met een temperatuur boven de 10 graden nodig, voordat mag worden gesloopt. Hier ziet het op dit moment nog niet naar uit. Maar zodra dit zo is, zullen de woningen worden gesloopt waardoor er ruim zicht ontstaat vanaf de Parkstraat naar de andere te slopen woningen. Woningen waar mussen nestelen mogen dus niet ongeschikt worden gemaakt. Bij de overige woningen worden gaten in de muren gemaakt en dakpannen verwijderd. De komende tijd zal voortdurend worden gekeken bij welke woningen de mussen zijn vertrokken.Direct na de ontvangst van de ontheffing is gestart met het onklaar maken (voor met name de mussen) van de 28 woningen. Echter waren, als gevolg van de zachte winter, de mussen al volop aan het nestelen. Dit belemmert nu de voortgang van de sloop. In de woningen Parkstraat 100 – 104A zijn geen nestelende mussen. Deze woningen worden ongeschikt gemaakt. Ver-volgens zijn nog 5 avonden met een temperatuur boven de 10 graden nodig, voordat mag worden gesloopt. Hier ziet het op dit moment nog niet naar uit. Maar zodra dit zo is, zullen de woningen worden gesloopt waardoor er ruim zicht ontstaat vanaf de Parkstraat naar de andere te slopen woningen. Woningen waar mussen nestelen mogen dus niet ongeschikt worden gemaakt. Bij de overige woningen worden gaten in de muren gemaakt en dakpannen verwijderd. De komende tijd zal voortdurend worden gekeken bij welke woningen de mussen zijn vertrokken.Naar verwachting zijn half juni alle woningen ongeschikt gemaakt voor mussen en kan de sloop starten. De sloop duurt naar verwachting 4 weken en zal dan voor de bouwvak klaar zijn. De start van de nieuwbouw was gepland voor 1 mei en zal hierdoor opschuiven tot minimaal 1 september. De losse bergingen van de woningen worden wel gesloopt.
Wij beseffen dat dit voor u als omwonenden geen prettige situatie is. Het uitzicht op deels gesloopte woningen en daarnaast bestaat opnieuw het risico van overlast en vernieling. In kader van dat laatste zullen opnieuw beveiligingscamera’s worden geplaatst. Wij hadden graag anders gewild, maar wij hebben ons te houden aan de regelgeving. We hopen desondanks op uw begrip te mogen rekenen.
Met vriendelijke groet,
Lyaemer Wonen
R. WielengaR. Wielenga
Manager Woonservice